Antwerpen

Sinds januari 2018 bestaat de Vertalersvakschool Antwerpen. In samenwerking met Literatuur Vlaanderen is de opleiding van start gegaan met een eerste lichting studenten Engels, die intussen zijn afgestudeerd.

In het studiejaar 2019/2020 is een eerstejaarsgroep gestart met de tweejarige opleiding literair vertalen uit het Frans. In het derde trimester organiseren we ook een korte cursus literair vertalen uit het Engels. Er zijn nog enkele plaatsen vrij voor de korte cursus. Wacht niet te lang als je je nog wilt inschrijven!

In 2020/2021 bieden we de lange opleiding literair vertalen uit het Engels en het Frans aan, aangevuld met korte cursussen vertalen uit het Duits en het Spaans. Aangezien we studenten ‘opsparen’ totdat we kunnen starten met een groep van zeven, raden we je aan niet te wachten, maar je meteen op te geven voor de taal van je keuze.

De tweejarige opleiding is gericht op twee pijlers: enerzijds zelfstudie en schriftelijke feedback van docenten, anderzijds intensieve contactmomenten in de vorm van zes vertaalateliers per jaar en drie symposia over allerhande aspecten van het literair vertalen. Deze flexibele lesmethode biedt studenten veel vrijheid bij het inplannen van de werklast.

De korte cursus is contactintensief. De student wordt gedurende een trimester ondergedompeld in de wereld van het literair vertalen. In de acht vertaalateliers komen verschillende auteurs en genres aan bod. De student vertaalt elke week een tekst van ongeveer 1000 woorden die naderhand in de les wordt besproken.

De docenten zijn zonder uitzondering zeer ervaren literair vertalers en inmiddels ook ervaren vertaaldocenten. Een groot deel van de lessen wordt verzorgd door dezelfde docenten die de lessen in Amsterdam geven. We streven naar zoveel mogelijk uitwisseling.

Het cursusgeld is lager dan in Amsterdam. Voor de korte cursussen brengen we 750,- euro in rekening. De tweejarige opleiding kost 1000,- euro per studiejaar.

Kijk op deze site bij de taal van je keuze voor verdere informatie en als je nog vragen hebt, stuur ons een e-mail: info@vertalersvakschool.be. Als je je wilt inschrijven, laat het weten. Coördinator Nathalie Tabury stuurt je dan het inschrijfformulier en de tekst van de proefvertaling.

VVS Antwerpen

We geven les in het statige gebouw van Literatuur Vlaanderen, Generaal van Merlenstraat 30, 2600 Antwerpen.